PRESS

Artiklar och pressmaterial

Här kan ni läsa tidigare utgivna artikiklar om mig.

2019

Lokal multikonstnär på Bok & Bild

Bok & Bild
I juni kunde vi läsa om Karin Åberg som då höll på att släppa sin barnbok ”Ellen och Lisa på upptäcksfärd”. När vi nu i oktober månad möter henne igen har det hänt en hel del. Hon har haft release och signering på Akademibokhandeln i Småstaden, varit på turné i två veckor på förskolor runtom i Norrbotten och haft en utsåld konsert på Kaleido i Piteå.

Turné och lansering
Turnén var en akt från Norrbottensmusiken där Karin och tre musiker framförde en musiksaga baserad på boken som vänder sig till förskola. Ensemblen hann med ett tjugotal förskolor, från Kiruna till Piteå. Som avslutning framfördes föreställningen på Kaleido i Piteå, en succé som blev slutsåld. Nu börjar lanseringen med boken, då Karin gett ut den på eget förlag.
    – Det är ett hästjobb, minst sagt!, skrattar Karin. Men berättar att hon fått mycket stöd och hjälp från både Resurscentrum litteratur och LTU business.

Hållbarhet
På fredag och lördag kommer Karin medverka på Bok och Bild i Luleå. I år är temat ”Hållbarhet”, vilket passar Karin och hennes bok som handen i handsken.
    – Min vision med boken är att skapa bättre förutsättningar för barn. Större medvetenhet om natur, miljö och empati för andra, både människor och djur. Genom att arbeta nära naturen, få stimulans genom rörelse och aktivitet och samtidigt reflektera, får barn större trygghet och ökad kunskap. Genom kunskap och medvetenhet ökar också förståelse och empati. Detta bidrar till att öka förutsättningarna för ett bättre samhälle och större välmående, menar Karin.

Norrbottens Kulturplan
I Kulturplanen står att alla barn och unga i Norrbotten ska ha tillgång till ett rikt kulturliv, med möjligheter till egna upplevelser och skapande och att kultur ska vara en självklar del i vardagen, både i skolan och på fritiden. Även detta är något Karin jobbat utefter.
    – Boken vänder sig både till Förskolor som pedagogiskt material och även till föräldrar, som en vanlig barnbok. Genom att kombinera bild, musik, sång, dans och rörelse blir barnen mer deltagande och motivationen ökar, vilket i sin tur ökar inlärningsförmågan.

Förebilder
Boken har redan hunnit få många fina mottaganden och utlåtanden. Efter konserten på Kaledio fick Karin kommentaren: ”Detta var det bästa jag hört sedan Jojje Wadenius”, där citatet syftade på barnskivan ”Godá Godá från 1969.
   – Det var nog den finaste komplimang jag kunde få! säger Karin, som har just Jojje som en av hennes stora förebilder. Den som är nyfiken på Karin och boken kan besöka Bok & Bild 2019 på Kulturens hus den 25-26 oktober i Luleå. Vill man köpa boken gör man det enklast via hemsidan ellenochlisa.se

Årets julklapp   
– Behöver jag tillägga att det är den perfekta julklappen, säger Karin med glimten i ögat.

Länkt till artikel
2013-10- 01

Karin Åberg släpper debut

Nöjesnytt

Karin Åberg från Växjö gjorde den 25 september skivdebut i form av en EP med fem låtar. Titelspåret Winterchild är en hyllning till Karins minne av sin barndom. Med sin avskalade, genuina pianopop har hon trollbundit såväl publik som radiolyssnare. Texterna är intima med en beskrivande och poetisk rytm. Efter förra årets lyckade turnéer i Tyskland tillsammans med den tyska artisten Tommy Finke har nu Karin sammanställt material som tar oss med på en resa med målet att beröra. På EP:n finns bland annat låten ”I Need My Friends” som ledde till både allsång och tårar under Tysklandturnén. Det är nerv, det är ärligt, där lyrik och musik flätas samman.

Karin kommenterar själv plattan såhär:
   -Winterchild är en samling låtar där de äldsta har tio år på nacken. Låtarna är producerade vid olika tillfällen med olika musiker. Jag har aldrig tidigare släppt låtarna, även fast produktionerna i stort sett varit klara och legat ute på min hemsida. Nu ser jag fram emot att skriva nytt så det känns skönt att äntligen få ett fint avslut. Något som ligger mig varmt om hjärtat är stråkarrangemangen som jag skrivit till låtarna. Att skriva för stråkkvartett är något av det bästa jag vet, det låter helt fantastiskt och man kan variera i det oändliga.

2013-09-19

Stjärngäst på Karins singel

Piteåtidningen

Foto: Claes Vennersten

Karin Åberg från Älvsbyn släpper sin skiva nästa vecka. Hon drömmer om filmmusikprojekt, siktar på ännu en turnésväng i Tyskland och i november ger mångsysslaren ut en singel där världsstjärnan Billy Cobham gästspelar.

Efter musikstudier i Piteå flyttade Karin Åberg till sambon i Växjö 2007, där de har blivit kvar. Hon driver egna företaget Karin Åberg Music som jobbar med låtskrivande, arrangering och viss utbildning. Hon skriver bland annat reklammusik och gör musik till novellfilmer.
   – Jag gjorde en vinjett för Växjövänstern inför senaste valet. De skulle ha reggae. Jag höll på att skratta ihjäl mig. Inne på Ica hörde jag hur de spelade den och jag tänkte ”åh nej”, men det var jätteroligt.

Firar far
Hon har samlat på sig musik under många år, men aldrig gett ut någonting förrän nu.
– Det känns jätteskönt att få ut låtar som har varit med så länge. Nu kan man bygga vidare. Den 25 september släpps skivan (digtalt via Itunes, Spotify och Amazon). Datumet är valt med viss omsorg.
   –  Det är min pappas födelsedag. Farsan alltså, han är mitt största fan. ”Karin, du ska hålla på med musik” brukade han säga. Båda mina föräldrar har peppat mig att göra det här.

När hon växte upp i Älvsbyn var det med Carola, Whitney Houston och, framför allt, Michael Jackson i stereon. Senare kom artister som Tori Amos, Jeff Buckley, Nick Drake och Joni Mitchell in i bilden. Hon nämner även filmmusiken till ”The Never Ending Story” som en tydlig inspirationskälla. Att tonsätta berättelser lockar.
   – Jag har kollat in en skola i Los Angeles, en ettårig utbildning mot filmmusik. De jobbar visst direkt med exempelvis Warner Bros. Jag skulle jättegärna vilja åka dit. Eftersom jag är så frusen vore det perfekt med LA (skratt).

Det egna artisteriet har också sina vägar. Alternativ pop eller pianopop på engelska är formuleringar hon smakar på för att beskriva musiken innan hon nöjer sig med att ”Vissa låtar är mer jazziga, andra är mer poppiga”.

Turnéer i Tyskland
Hon säger flera gånger att internet är fantastiskt. Via sin Myspace-sida fick hon kontakt med tyske artisten Tommy Finke och förra året gjorde de två turnésvängar i Tyskland finansierade via förskottsbetalning från publiken, så kallad crowdfunding.
   – Folk är så öppna för ny musik där. Jag är ju inte känd för fem öre, men folk kom och lyssnade. Jag fick sälja skivor och skriva autografer.

Foto: Laurent Gillieron

Trumlegendaren Billy Cobham gästar Karin Åbergs kommande singel.

Det var också över internet hon fick ny kontakt med Billy Cobham. Den internationellt välrenommerade trummisen, (känd från bland annat Mahavishnu Orchestra och Miles Davis) spelar på låten ”Falling for you” som släpps i november.
   – Jag träffade honom på Montreuxfestivalen redan när jag var åtta år. Han har varit gift med min moster. Hans dotter och jag delade rum, men jag kommer mest ihåg att glassarna var goda. Vi såg Yellowjackets som hade Sting som gästartist. Karin Åberg träffade Cobham på nytt när han spelade på Fasching för några år sedan.
   –  Jag mejlade och frågade om han hade lust att lägga trummor på någon av mina låtar. Det är en galen idé. Han är ju så enormt stor. Han gillade den här låten. Jag har skickat ljudfiler till honom och han har spelat in i sin studio.
Är du nöjd?
– Det är ju skithäftigt. Det blir lite annorlunda än grundkompet. Jag är nöjd, absolut. Han har gjort olika versioner och jag har fått välja.
Trumgud eller inte. Med glimten i ögat nämner hon den digitala studioteknikens möjligheter.
   – Om han spelar otajt kan jag ”tajta till” honom (skratt).

Fakta Karin Åberg
Från:
Älvsbyn
Bor: I Växjö
Gör: Är entreprenör, kompositör och artist.
Aktuell: Med femspårs-ep:n ”Winterchild”, hennes första riktiga skiva, som släpps digitalt till veckan. Videon till titelspåret finns redan på Youtube.

Anders Sandlund, Piteå-tidningen 

länk till artikel
2012-12-17

Kulturplan Kronoberg

Årets kulturutmärkelser utdelade

Den 14 december hyllade Regionförbundet södra Småland framstående kulturarbetare från Kronoberg län på regionfullmäktige. En kulturpristagare och en bubblare utsågs och fyra kulturarbetare fick kulturstipendier.
   – Vi vill med Regionförbundet södra Smålands kulturpris uppmärksamma och hedra personer som genom sin verksamhet gjort en förtjänstfull kulturell insats i Kronobergs län, säger Roland Gustbée, regionstyrelsens ordförande.

Kulturstipendiater
Karin Åberg, Växjö – Musik

Med hög grad av professionalitet och imponerande bredd rör sig Karin Åberg mellan flera roller i musiklivet- som kompositör, låtskrivare, pedagog, producent, pianist och sångerska. Hon utmärker som en möjliggörare med stor känsla för nerv och anslag i föreningen mellan text och musik i ett vackert och poetiskt uttryck.

LÄNK TILL ARTIKEL

Med hög grad av professionalitet och imponerande bredd rör sig Karin Åberg mellan flera roller i musiklivet- som kompositör, låtskrivare, pedagog, producent, pianist och sångerska. Hon utmärker som en möjliggörare med stor känsla för nerv och anslag i föreningen mellan text och musik i ett vackert och poetiskt uttryck”.

Kulturstipendium – Regionförbundet Södra Småland
2012-06-08

Crowdfunding blev starten på Tysklandsturné

Smålandsposten
Avskalad genuin pianopop. Så beskriver Karin Åberg sin musik. Tidigare i vår turnerade hon i Tyskland med artisten Tommy Finke. Hela projektet finansierades av crowdfunding. Snart bär det av igen.  – Den 20 juni åker jag till Tyskland, säger hon.

Karin är uppväxt i Älvsbyn i Norrbotten, men flyttade till Växjö för fem år sedan. Anledningen till att hon bytte ut de norrländska fjällen mot de småländska skogarna var kärleken. Karins nuvarande sambo studerade vid Linnéuniversitetet och hon kände att hon ville bege sig söderut.
   – Och sedan har vi blivit kvar, skrattar hon.

Karin berättar att hon helst skriver alla texter själv och komponerar sin egen musik. Vid pianot vill hon främst förmedla känslor.
– Det är väldigt personliga texter. Jag tycker om poetiska rader och vill ge en upplevelse. Jag vill brodera språket och blanda det med känslor och med musiken. Det kan vara glädje, sorg eller lycka, berättar hon.

2006 kom Karin i kontakt med den tyska artisten Tommy Finke via musiknätverket Myspace. I höstas började de prata om att turnera ihop.
– Det var han som kom på idén om att sätta upp en crowdfunding-sida, säger hon.

Crowdfunding går ut på att människor kan donera pengar till ett projekt genom att skänka pengar via en hemsida. Det kan handla om allt från välgörenhet, finansiering av en bok eller en film till att starta företag. Det finns flera olika svenska crowdfundings-sajter, Karin och Tommy använde sig av en tysk.
   – Vi blev det mest lyckade projektet procentuellt sett på den sidan, berättar hon.

De lockade med olika så kallade gifts, för att få fler att donera pengar.
– Utan att jag visste det så la Tommy ut att man kunde köpa en handskriven låttext av mig som var inramad för 40 euro. Och jag tänkte, vem sjutton köper det? Men vi sålde den. Vi hade även en personlig videohälsning och en privat spelning, berättar hon.

Pengarna som de samlade in räckte till att turnera för. På midsommarafton är den första spelningen inbokad på den kommande Tysklandsturnén, men den här gången har de inte samlat ihop pengar via crowdfunding.
   – Vi gick plus från förra, säger hon.

Karin ser fram att bege sig ut på vägarna igen. Den förra turnén gick över förväntan. Hon minns särskilt en spelning då även en cellist medverkade.
   – Folk stod packade som sillar och satt nästan i knäet på varandra. Vi avslutade med en av mina låtar I need my friends där alla tre sjöng stämmor. Tommy hade bett publiken att sätta sig ner och det gjorde den. Efteråt var det en tjej som kom fram och berättade att hon hade blivit så berörd av låten att hon hade börjat gråta.

På söndag uppträder Karin på Café Fontaine i Växjö.
   – Då blir det väldigt avskalat. Det blir jag och ett piano. Det blir stämningsfull musik med mina låtar och jag ska berätta om Tysklandsresan.

Karin Ånerg spelar på Café Fontaine, Växjö, söndag 10/6

Sofie Petersson

LÄNK TILL ARTIKEL
2012-03-05

Smakfullt och varierat med kristallklar sång

HALDERN POP, Der Westen
Cellon betonade med mjuka toner tillsammans med kristallklar sång. Smakfullt och varierat set av gitarr, trummor, piano och cello, visade på mångsidighet och kvalitet genom hela konserten.

Med stor musikalisk kontrast uppträdde Tommy Finke och den svenska artisten Karin Åberg på lördagen i den välfyllda baren Haldern Pop. Även fast det var bra uppslutning, skulle en hel del fler ha kunnat få plats i den stora, varma, röda och upplysta lokalen. Ett smakfullt och varierat set av gitarr, trummor, piano och cello, visade på mångsidighet kvalitet genom hela konserten.

Tillsammans var det underbart
Cellisten visade prov på sin färdighet då han bar upp Karin Åbergs böljande låtar med utdragna, intensiva och framför allt mjuka melodier. Tillsammans med Karin Åbergs kristallklara och mycket rörande sång skapade de en nästan högtidlig stämning där cellon betonar den unga nordsvenskas vackra röst.

I den tyska sångaren och låtskrivaren Tommy Finkes typiska instrumentala stycken figurerade cellon mer som bas än ett typiskt ståkinstrument, med mer plock och lekfullt snabba melodier mot gitarren.

Men inte bara cellon visade på sitt mångfaldiga spelsätt, utan även de övriga musikerna presen- terade sin breda potential. Tommy Finke visar på sin sångmässiga skicklighet då han i Karins refränger sjunger i otroligt hög falsett för att sedan i sina låtar växla till en mycket djupare och mer subtil, rökig ton. Detta förstärks av trummisens varierade spelstil tillsammans med gitrrens tempoväxlingar och breda register.

Mellan låtarna skämtade Tommy Finke med bandmedlemmarna och lockade publiken till skratt. Med sitt mycket vänliga och öppna sätt minimerade han avståndet mellan publik och musiker, som resulterade i en nästintill familjär atmosfär.

Alexander Goltz

Länk till artikel

Radioreportage

2012-06-07

P4 Morgon, Sveriges Radio P4

Turnerar med crowdfunding

Karin Åberg är Växjöartist som nu i juni ska till Tyskland på turné. Och det speciella med den turnén är att den dels är finansierad med så kallad crowdfunding – alltså sponsrad av publiken. Crowfunding fungerar på vilket projekt som helst, allt ifrån till att skriva en bok till att spela en konsert och handlar om att fansen sponsrar med pengar för att projektet ska bli av. I utbyte får de en gåva. I Karins fall handlar det om en specialskriven låt som hennes fans får hemskickad. Och detta är andra gången hon gör en turné på det här sättet. Karin är från början från Älvsbyn och kom till Småland för att plugga. Men nu är det alltså turné i Tyskland som gäller med start midsommarafton.

LÄNK TILL ARTIKEL

2010-09-15

P4 Morgon

Ännu ett steg i Karins karriär

Till helgen finns hon på Palladiums scen. I somras fanns hon med i Svensktoppen nästa i Linnéparken. I dag på morgonen sjöng hon live i vår morgonstudio. Det händer mycket för Karin Åberg just nu, tjejen från Älvsbyn som flyttat till Växjö.
Om sig själv och framför allt sin musik berättade hon för Marina, och bjöd naturligtvis på flera sköna musikaliska smakprov.

LYSSNA PÅ SRP4 Morgon

2010-09-15

P4 Morgon

Ryd - här kommer vi!

”Växjöartisten Karin Åberg turnerar i Tyskland med hjälp av ”crowdfunding” – hur funkar det?”

LYSSNA PÅ SRP4 Morgon

2010-05-25

P4 KRONOBERG

Semifinalist i Sveriges Radios artisttävling Svensktoppen nästa 2010
LYSSNA PÅ P4 KRONOBERG

karinaberg.com

Addres
Strömbacka strand 4
941 50 Piteå
SWEDEN
Mobil
+46 70 261 78 52

Karin Åberg Music © 2022

Email
karinabergmusic@gmail.com
Sociala medier
Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy
Youtube
Consent to display content from Youtube
Vimeo
Consent to display content from Vimeo
Google Maps
Consent to display content from Google